حتما پیش آمده است که تلاشهای شما برای درمان برخی مشکلات پوستیتان بینتیجه مانده باشد و درنهایت تسلیم شده و سراغ پزشک معالج رفته باشید. واقعیت این است که مشکلات پوستی عمدتا به دو گروه تقسیم میشوند. مواردی که میتوان با درمانهای ساده، خانگی و سطحی آن را برطرف نمود و مشکلاتی که حتما نیاز به درمان تخصصی پزشکی دارند. برخی عوارض و مشکلات پوستی که نمیتوان آنها را در خانه درمان کرد کاملا شناخته شده و آشنا هستند. برای مثال اگر دچار اگزمای پوستی شویم، قطعا بدون تردید و هیچ تلاشی برای درمان آن در خانه سراغ پزشک میرویم. اما گاهی برخی مشکلات پوستی، ممکن است در خانه درمان شوند. مگر اینکه پیشرفته و شدید باشند. در ادامه درباره این موضوع بیشتر برای شما توضیح خواهم داد و به این سوال که «چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم» پاسخ میدهد.
چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟
اجازه دهید در ابتدا گروهی از عوارض و مشکلات پوستی را که بلافاصله بعد از مواجه با آنها باید به پزشک مراجعه کنید را نام ببرم. این بیماریها عبارتند از:
- زونا
- اگزما
- برص
- قارچ پوستی
- پسوریازیس
- ملانوما
درمورد این بیماریها، اصولا در جواب سوال «چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟» میگویم : «از ابتدا». هیچ تلاشی برای درمان خانگی این بیماریها نداشته باشید. البته درمورد برخی موارد مانند قارچ پوستی میتوان نکاتی برای پیشگیری از شدت بیماری را درنظر داشت. اما درمان همه این بیماریها نیاز به داروی تخصصی و تجویزهای پزشکی دارد.
برای درمان جوش و آکنه چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟
بهغیر مشکلاتی که درمورد آنها صحبت کردیم، شایعترین معضل پوستی که افراد مختلف با آنها مواجه هستند، جوش و آکنه است. اما این مشکل از جمله مواردی است که خطرات جدی بهدنبال ندارد و میتوان تلاشهایی برای برطرف کردن آن با روتین و مراقبتهای پوستی داشت. اگر از من سوال کنید که برای درمان جوش و آکنه چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟ به شما توصیه میکنم در موارد زیر، درمان جوش و آکنه را با روتین و مراقبت پوستی رها کرده و سراغ پزشک بروید:
- جوشهای هورمونی (این جوشهای میتواند به دلیل سن بلوغ، کیست تخمدان یا … ایجاد شود.)
- جوشهای بزرگ، ملتهب و چرکی
- وقتی بیش از یک سال سعی در دمان جوشها با مراقبت پوستی میکنید و درمان نمیشوند.
- جوشهایی که در اثر آلرژی ایجاد میشود اما منبع آلرژی را پیدا نمیکنید یا دوری از آن نیز جوشها را درمان نمیکند.
در موارد دیگر، میتوان با محصولات ماقبت پوستی ضد جوش و آکنه، بهکار بردن روتین پوستی مناسب صورتهای آکنهدار و استفاده نکردن از محصولاتی که برای این مشکل مضرر است، درمان را در خانه ادامه دهید و تکمیل نمایید. البته بهتر است پیش از انتخاب محصولات مراقبتی یا روتین پوستی خود، دلایل جوشها را نیز بیابید. برای مثال اینکه جوش میزنید چون پوست چرب دارید. یا آکنه دارید چون پوست شما دهیدراته شده است. چرا که هریک از این موارد درمان مجزای خود را نیاز دارد. برای پیدا کردن این عوامل، میتوانید از مشاورههای پوست و مو کمک بگیرید.
برای درمان لکههای پوستی چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟
درمان برخی لکههای پوستی با لایهبردرهای معمول و نهچندان قوی که نیاز به تجویز پزشک ندارند امکانپذیر است. این درصورتی است که لکها جدید و کمرنگ و سطحی باشند. اما اگر بپرسید برای درمان لکهای پوستی چه زمانی به دکتر پوست مراجه کنیم؟ من به شما میگویم زمانی که لکها قدیمی، پررنگ و عمیق هستند باید از درمانهای تخصصی پزشکی مانند لیزر یا پیلینک کمک گرفت. گاهی برخی لکهای پوستی هورمونی هستند. در این مواقع نیز باید مشکلات هورمونی درمان شود. چرا که پیاده سازی هر درمانی روی آنها بیتاثیر است و پس از مدتی مجدد لکها برمیگردند. البته درمواقعی که لکهای هورمونی در اثر بارداری یا شیردی ایجاد میشوند، باید فرصت داد تا دوره بارداری و شیردهی بگذرد. لکها عموما خود بهخود از بین میروند. درصورت باقی ماندن آنها، زمان مراجعه به پزشک دوست است. اما اگر لکهای پوستی شما در اثر آفتابسوختگی یا جوش و آکنه ایجاد شده و زمان زیادی از عمر آنها نمیگذرد میتوانید موارد زیر را رعایت کنید:
- استفاده از سرمها و لوسیونهای لایهبردار
- استفاده از اسکرابها
- استفاده از ماسکهای لایهبردلر و روشن کننده
- استفاده منظم از یک ضد آفتاب قویتر
بهکار گرفتن ضدآفتاب قوی و موثر هنگام لایهبرداری بسیار اهمیت دارد، چرا که پوست در زمان لایهبرداری بسیار حساس است و بیش از پیش آسیب میبیند. همچنین همزمان با لایهبرداری در مصرف مرطوبکننده و آبرسانها نیز باید دقیق بود. برای اینکه تشخیص دعید لکههای پوستی شما هورمونی هستند یا نه، میتوانید از مشاور خود کمک بگیرید.
برای درمان افتادگی و چروکهای پوستی چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟
از مشکلات دیگر پوستی که میتوان تاحدی در خانه و با مراقبت و روتین مناسب آن را کنترل کرد، پیشگیری از افتادگی پوست و چین و چروکهای پوستی است. این مشکل که درواقع بخشی از طبیعت بدن پس از گذر عمر است، تاحد زیادی قابل کنترل بوده و میتوان سرعت آن را با مراقبتهای پوستی کاهش داد. البته اگر چروکها و افتادگی پوست هم شدید نباشد، میتوان آن را با مراقبتهای پوستی بهبود بخشید. اما در این مورد اگر بپرسید که چه زمانی به دکتر پوست مراجعه کنیم؟ میگویم درمواقعی که مشکل جدی میشود، یعنی چروکها عمیق هستند یا افتادگی پوست پیشرفت کرده است، تنها راه درمان موثر، استفاده از روشهای پزشکی مانند تزریق ژل و بوتاکس یا جراحی است. در غیر این صورت من به شما توصیه میکنم، از کلاژن خوراکی غافل نشوید. مصرف ویتامینهای موثر در سلامت و شادابی پوست مانند ویتامین C و B را نیز در برنامه خود قرار دهید. محصولات مراقبت و زیبایی کلاژن ساز و ویتامینه، آبرسان و مرطوبکننده و مغذی را نیز در روتین خود جای دهید.