آکنه و جوش صورت از رایجترین و آزاردهندهترین معضلات پوستیاند که در سنین مختلف و با سطوح متفاوت بروز میکنند. این عارضه پوستی که میتواند به نوعی بیماری تبدیل شود، حتی در مراحل ابتدایی و غیرپیشرفته زیبایی پوست و چهره را تحت تاثیر قرار داده و منجر به ضعف اعتماد بهنفس میشود. جوشها از معضلاتی هستند که برای هر سنی و هر جنسیتی ناخوشایندند و در افراد ایجاد حس عدم رضایت از خود میکنند. بههمین دلیل راههای بسیاری برای درمان جوشهای پوستی وجود دارد. محصولات بهداشتی ضد آکنه و درمان کنندههای جوش صورت از اصلیترین لاینهای محصولات آرایشی و بهداشتی کمپانیهای مختلف و معتبر محسوب میشوند. اما امروز قصد دارم از راههای مبارزه و پیشگیری از ابتلا بهجوش صورت برای شما بگویم، ضمن اینکه مشخصات ضد جوشهای مختلف موجود در بازار را بهمنظور درمان موثرتر و سریعتر آکنه به شما معرفی کنم. با من همراه شوید.
شناخت دلایل جوش صورت
درمان آکنهها گاهی بسیار پردرسر و طولانی میشود. اما بهترین راه شروع درمان این عارضه، پیدا کردن منشاء آن است. اینکه بدانیم جوشها به چهدلیلی روی پوست ما نقش میبندند، راه درمان موثرتر و دقیق تری را در مقابل ما قرار میدهد. دلایل عمده جوش سه مورد میشود که عبارتند از:
پوست چرب
رایجترین دلیل جوش زدن صورت، چربی زیاد پوست است. تجمع این چربی مازاد، جوشهای چرکی را تشکیل میدهند. بههمین دلیل یکی از اصلیترین راههای مبارزه با جوش صورت، کنترل چربی پوست است. البته ابتدا باید مطمئن شوید که پوست شما چرب است و بههمین دلیل جوش میزنید. پیشنهاد میکنم مطلب وبلاگ در مورد مراقبت از پوست چرب را مطالعه کنید.
پاکسازی ناقص پوست
تجمع میکروب و آلودگی روی سطح پوست و باقی ماندن آنها میتواند باعث ایجاد جوشهای عفونی شود. این میکروب و آلودگیها میتواند از محیط روی پوست جذب شده و باقی بماند یا از عدم شستشوی کامل مواد آرایشی جمع شود.
دلایل هورمونی
در بسیاری از موارد، جوشها منبعی درونی دارند و تحت تاثیر عدم تعادل هورمونهای آندروژن ایجاد میشوند.
عوامل دیگری که برای ایجاد جوش و آکنه مطرح میشود مانند، سن بلوغ، مراقبت ناقص پوستی، استفاده از مواد آرایشی نامناسب و تغذیه نادرست ذیل این سهدلیل کلی قرار میگیرند. برای مثال سن بلوغ در دسته دلایل هورمونی خواهد بود و تغذیه نادرست را میتوان به عواملی که منجر به چربی بیش از حد جوش میشوند نسبت داد.
نکته: بهطور کلی اگر پوست چربی دارید بهتر است از کرمهای آرایشی با درصد چربی بالا استفاده نکنید و غذاهای محرک مانند فستفودها را کمتر مصرف نمایید.
شناخت انواع جوش پوستی
مرحله بعدی درمان جوش شناخت نوع جوش است. نکته مهم اینکه شناخت نوع جوش میتوان در تشخیص دلایل ایجاد آن نیز کمک کند. جوشها در تمامی منابع آرایشی و بهداشتی و پزشکی به ۶ دسته تقسیم میشوند. این ۶ دسته عبارتند از:
- جوش سرسفید یا سربسته
- جوش سرسیاه یا سرباز
- جوشهای قرمز کوچک بدون چرک یا پاپول
- جوشهای قرمز کوچک چرکی یا پوسچول
- جوشهای بزرگ تودهای سفت و دردناک زیر پوستی یا ندولها (به این جوشها گرهک نیز میگویند)
- جوشهای تودهای بزرگ دردناک چرکی زیرپوستی یا کیستیکها
هریک از این جوشها روشهای درمان خاص خود را دارند و گاهی نیز میتوانند نشانه پیشرفت معضلی که منجر به ایجاد آکنه شده است باشند.
نکته: در برخی از مراحل مراجعه به پزشک تنها راه درمان جوش و آکنه پوستی است.
درمان جوش با انواع ضد جوش
برای درمانهای ابتدایی جوشها معمولا روشهای خانگی و استفاده از ماسکهای ضد جوش گیاهی توصیه میشود. همچنین کنترل عوامل آکنهها مانند چربی پوست یا پاکسازی عمیق پوست در دستور کار قرار میگیرد. اما در مراحل پیشرفتهتر استفاده از داروهای خوراکی ضد جوش تنها راهحل موثر خواهد بود. برای استفاده از داروهای خوراکی، اکیدا توصیه میکنم که طبق تجویز پزشک پیش بروید و بههیچ عنوان از معرفیهای معمول بین دوستان و آشنایان استفاده نکنید. داروهای ضد جوش ممکن است عوارض جدی داشته باشند و باید حتما با نظر پزشک مصرف شوند. در ادامه راهکارهای سادهتر درمان جوشهای سطحی پوست را بهشما خواهم گفت:
- کنترل چربی پوست با استفاده از پنها و شویندههای مخصوص
- پاکسازی عمیق پوست با کمک پاککنندههای مخصوص پوستهای چرب و آکنه دار
- استفاده از کرم ضد آفتاب بهصورت منظم و دقیق
- استفاده از ضد جوش بهصورت کرم ضد جوش یا ژلهای ضد جوش
درمورد کرم ضد جوش یا ژلهای ضد جوش باید اضافه کنم که برندهای متعددی در بازار وجود دارند. اما مهم است که بدانید برای چه مدل پوستی نیاز به ضد جوش دارید. ضمن اینکه ژل یا کرم ضد جوش انواع مختلفی دارد. برخی از آنها که چربی اضافه پوست را جذب میکنند باید روی کل پوست استعمال شوند و بعضی دیگر که بهعنوان پماد خشک کننده جوش شناخته میشوند باید تنها روی جوشها مالیده شده و اجازه داد تا تاثیر خود را روی آنها بگذارند.پماد خشک کننده جوش معمولا برای جوشهای کیستیک و التهابی تجویز میشود درحالی که کرم ضد جوش را برای جوشهای سرسفید توصیه میکنند.
نکته: پیش از انتخاب یک ضد جوش موثر، بررسی کنید که محصول مورد نظر شما برای درمان چهنوع جوشی مناسب است یا در کنترل کدام یک از عوامل ایجاد جوش تاثیر میگذارد.